THE LAST LESSON CLASS 12

THE LAST LESSON CLASS 12
Flamingo Chapter – 1
Author: Alphonse Daudet

Most Important MCQs: THE LAST LESSON CLASS 12

1 Which country was defeated in Franco-Prussian War? 
a. France 
b. Prussia
c. Germany 
d. None of these

2 Which language was taught by M. Hamel in school?
a. English
b. French
c. Chinese
d. German 

3 Who is the author of “The Last Lesson”?
a. Anees Jung
b. Louis Fischer
c. Kalki Krishnamurthy
d. Alphonse Daudet 

4 What would M. Hamel ask the children questions on?
a. Tense
b. Participle 
c. Verb
d. Preposition 

5 Where did Frenz delay to go?
a. to home
b. to temple
c. to school
d. to playground

6 What is the synonym for tempting?
a. alluring
b. tension
c. fear
d. holy

7 How quiet was the school that day?
a. like Sunday morning 
b. like holiday
c. like Christmas
d. like evening

8 Frenz was very scared that day because he did not                  .
a. wear school dress
b. prepare on participle 
c. eat breakfast
d. pay school fee

9 M. Hamel said that he would question on                     .
a. pronoun
b. gender
c. participle
d. None of these

10 Who were sitting on the back benches?
a. villager
b. students
c. teachers
d. school staffs


Ans- 1-a, 2-b, 3-d, 4-b, 5-c, 6-a, 7-a, 8-b, 9-c, 10-a


Fill in the blacks : THE LAST LESSON CLASS 12

1 M. Hamel had on his beautiful                      coat. ( red / green )

2 The order has come from                    to teach only German in the school of Alsase and Lorraine. ( Berlin / Hamburg )

3 M. Hamel said that                       is the most beautiful language in the world. ( German / French )

                   language was imposed on the people of Alsase and Lorraine. ( English / German )

5 There was a crowd in front of the                           . ( school / bulletin-board )


Ans- 1-green, 2-Berlin, 3-French, 4-German, 5-bulletin-board


 

Most Important Questions Answers : THE LAST LESSON CLASS 12

1. What was Franz expected to be prepared with for school that day?
Ans: Franz was expected to be prepared with participles for the school that day because Mr Hamel said that he would question them on participles and Franz did not prepare for that.

2. What did Franz notice that was unusual about the school that day?
Ans: Usually, when school began, there was a great noise of the opening and closing of desks, lessons repeated in unison very loud and teacher’s great ruler rapping on the table But that day it was as quiet as Sunday morning. His classmates were already in their places. Some villagers were also sitting on the backbenches which were always empty. All were sad and solemn. Mr Hamel put on his best clothes.

3. What had been put on the bulletin-board?
Ans: An order had been put on the bulletin-board that came from Berlin only German language would be taught in the school of Alsace and Lorraine from the next day. It was a thunderclap for Franz. All the bad news had come from there last two years.

4. What changes did the order from Berlin cause in school that day?
Ans: Many changes took place because of the order form berline. Mr Hamel put on his best dress on the last day in his school. The whole school seems so strange and solemn. Some villagers were sitting on the backbenches which were always empty. All were very sad.

5. How did Franz’s feelings about M. Hamel and school change?
Ans: When M. Hamel announced that it was his last french lesson that he would give, Frenz was shocked to hear that because he hardly learnt how to write and he should never learn any more. He was very sad. The idea, he would never see M. Hamel from the next day, He forgot all about his iron ruler and how cranky he was.

6. What was the order that came from Berlin?
Ans: The order that came from Berline only German would be taught in the school of Alsace and Lorraine from the next day. A new German teacher would join from tomorrow.

7. Why was M. Hamel wearing his best dress?
Ans: M. Hamel was a french teacher in a primary school. He wore a green coat with a frilled shirt and a small black silk cape. It was his best dress. He wore his best dress in respect of his country and it was his last day in that school. 

8. Which language would replace French in school? Why?
Ans: German language would replace French in all the school of Alsace and Lorraine because Germany invaded these tow district of France. Now, It was the part of Germany so the German language imposed on the French-speaking people of the occupied district of France. 

9. Who was M Hamel? Why was he sad?
Ans: M Hamel was a French teacher in a primary school where Franz was studying. He had been giving faithful service for forty years in that school. He was sad because it was his last day in that school. An order came from Berlin that only German Language would be taught in the school of Alsace and Lorraine. A German teacher would come from tomorrow.

10. How did M Hamel give the shocking news to the students and the villagers and with what effect?
Ans: M Hamel put on his best clothes. Some villagers were also sitting in the class. All were very sad and solemn. M Hamel used very gentle tone when he announced that it was his last lesson and the order came from Berline only German would be taught in the school of Alsace and Lorraine.

1. Draw a character sketch of M. Hamel as it is shown in “The Last Lesson’.
Ans: M. Hamel was a French teacher. He was teaching in a primary school. He had been giving faithful service for forty years in a school. He was very strict and cranky. He always carried an iron ruler with him. He gave homework to his students every day. He was a responsible teacher and citizen. He loves France and French. He was very upset when he got the news of lost battle and Germany invaded tow district of France. His heart was broken when he came to know Germany imposing his language on Franch speaking people. Students and Villagers love and respect him for his prizeworthy service. He was a strict and cranky but kindhearted person. He showed his love for children in his last working day. He did not scold Franz for coming late. He did not use his iron ruler when Franze answered incompletely about participle. He loves his profession. He taught a lesson about the French language. He stated the importance of a language and declared that France language is the most beautiful language in the world. It is clearest and logical language.
 
2. Describe what little Franz saw along the way when he walked to school that day?
Ans: Franz started for school very late that morning. The day was very bright and warm. It was a very attractive day. The Birds’ chirruping sound was coming from the edge of the nearest jungle. The Prussian soldiers were drilling in the open field behind the sawmill. It was more tempting than the rules of the participle. For a moment he thought spending the day out of the doors but he had the strength to face M Hamel and he hurried to school. When Franz was passing the town hall, he saw there was a big crowd in front of the bulletin board. They were reading an order that came from Berline. Germany invaded two districts of France so Germany was imposing the German language on French-speaking people in Alsace and Lorraine. Franz also saw a blacksmith standing with his apprentices watching him told to not go so fast to school he had plenty of time. When he reached M Hamel’s little garden, he saw all the students already were in the classrooms.


Thank you very much for visiting our website to read The Last Lesson class 12. Our aim in creating this website is to promote free education. It is not possible to do this noble work alone, so we need help from those who want to support us in this purpose. You can follow our various pages to support us, whose links are given below:


 

2 thoughts on “THE LAST LESSON CLASS 12”

Leave a Comment