Keeping Quiet MCQ 12th

Keeping Quiet MCQ: Keeping Quiet recap reviews peace, humanity, and also brotherhood. This poem is by the writer Pablo Neruda. The poem is eruptive as well as quiet at the same time. Neruda mentions a world of wisdom in a calm fashion. Neruda thinks that strong advocacy is not the most effective way to enter the heart and also minds of the masses. Subsequently, the author speaks with much serenity. Moreover, this serenity produces an after-effect of the idea surges the psychological of the visitor. The poet desires the viewers to take time out of their active lives for retrospect and self-questioning. The poem is symbolic of stopping all activities as well as comprehending the function of the globe. Keeping Quiet attract the heart of the viewers, unlike the intelligence. Via this rhyme, Neruda intends to obtain his viewers assuming and considering rather than intellectual excitement. Here we cover the all-important MCQ questions for the December and January Examinations.

Keepin Quiet MCQ Questions Class 12

  1. What is always alive* even when everything seems to be dead or still?
    (a) Mountains
    (b) Rivers
    (c) Sun
    (d) Earth and nature are always alive
  2. The types of wars* the poet talks about are :
    (a) green wars, wars with gas, wars with fire
    (b) verbal wars
    (c) technological warfare
    (d) nuclear wars
  3. What is the poet expecting from fishermen?
    (a) to find more fish
    (b) to go deeper into the sea
    (c) to think and stop harming the fish
    (d) none of these
  4. What is the sadness* in the poem that the poet speaks about?
    (a) violence because of unthoughtfulness of the people
    (b) unnecessary movements
    (c) speaking aloud
    (d) fighting
  5. What does hurt hand refer to?
    (a) growing needs of the man
    (b) growing greed of man
    (c) unfulfilled desires
    (d) growing insensitivity of man to pain
  6. What should not be confused* with total inactivity or death?
    (a) no movement
    (b) a statue
    (b) talking people
    (d) stillness and silence
  7. The poet uses conversational* style and personal pronouns as:
    (a) he wants to be intimate with mankind
    (b) he tries to read out to the readers
    (c) he wants to establish contact easily
    (d) third person is ineffective
  8. Where would they be walking?
    (a) in the park
    (b) along the river
    (c) in the shade
    (d) on the road
  9. Which images in the poem show that the poet condemns* hate violence ?
    (a) fishermen not harming whales
    (b) wars leaving behind no survivors to celebratę
    (c) poet’s refusal to deal with death
    (d) all of these
  10. Fishermen* in the cold sea would not harm:
    (a) seahorses
    (b) mermaids
    (c) whales
    (d) tortoises
  11. What kind of a moment* would it be when everyone is silent?
    (a) terrible
    (b) painful
    (c) exotic
    (d) unforgettable
  12. What does the poet want people* to do for one second?
    (a) to sing
    (b) to close eyes
    (c) to stand quietly
    (d) to be silent and motionless
  13. Not move our arms* what does this expression refer to?
    (a) sit quietly
    (b) stand quietly
    (c) to be inactive
    (d) sitting still without any movement
  14. What will happen if there are no engines* and no crowd ?
    (a) noise will be lessened
    (b) no crowd on roads
    (c) no traffic rush
    (d) it will create a perfect, happy moment
  15. What are the different* kinds of wars mentioned in the poem?
    (a) War against humanity
    (b) War against nature
    (c) War with gases and fire
    (d) All of these
  16. The poet advocates the balance of nature to be:
    (a) maintained
    (b) destroyed
    (c) temporarily disturbed
    (d) ignored
  17. What does man threaten himself with?
    (a) death
    (b) birth
    (c) robbery
    (d) suicide
  18. What does number 12 represent?
    (a) hours of the day and months of a year
    (b) earth
    (c) clock
    (d) cricket players
  19. How will keeping quiet protect* our environment ?
    (a) by creating peace and brotherhood feelings
    (b) no noise will be there
    (c) people will not fight
    (d) none
  20. Why is the poet asldng everyone* not to speak any language?
    (a) to avoid noise
    (b) to avoid loud voices
    (c) to avoid people
    (d) to avoid conflicts and misunderstandings
  21. What would everyone* fool at that oxotic moment?
    (a) happy
    (b) content
    (c) dancing
    (d) strange blissful oneness
  22. What is the rhyming scheme used in the poom?
    (a) enclosed rhyme
    (b) monorhyme
    (c) sonnet
    (d) free verse
  23. According to the poot, what creates barriers?
    (a) interactions
    (b) reactions
    (e) fighting
    (d) languages
  24. Whilo gathering* salt, what will happen to the man if ho keeps silent for a moment?
    (a) he will stop dropping it
    (b) he will look at the ground
    (c) he will walk carefully
    (d) he will think of the harm the salt is doing to his hands
  25. The last line of the poem is:
    (a) and later proves to be alive
    (b) life is what it is about
    (c) I want no truck with death
    (d) and you keep quiet and I will go
  26. ‘Have no truck with death’ means :
    (n) will not die of the truck accident
    (b) remove poverty and illiteracy
    (c) have no association or deal with death
    (d) will not drive a truck
  27. What is the essence or message* of the poem?
    (a) introspection and retrospection to be more peaceful and be in harmony
    (b) to prosper
    (c) to be happier
    (d) to reach out more people
  28. Without rush, without engines’ refers to:
    (a) no noise
    (b) no hurry to go to the office
    (c) no travelling
    (d) no holidaying
  29. The poot wants the entire humanity to:
    (a) koop talking
    (b) keep running
    (c) keep laughing
    (d) keep still
  30. What does the style of the poem symboliso*, that the poet used to write with?
    (a) desires
    (b) happiness
    (c) hope
    (d) desire and hope
  31. What does counting upto 12 signify* and how will it help?
    (a) hours of the day
    (b) months of a year
    (c) it will help to create peace and harmony
    (d) all of these
  32. “Cold sea’ is a poetic device:
    (a) personification
    (b) transferred epithet
    (c) metaphor
    (d) alliteration
  33. The poet appeals to the readers* to keep quiet for:
    (a) twenty seconds
    (b) one hour
    (c) thirty seconds
    (d) twelve seconds
  34. Man needs to learn a lesson from:
    (a) moon
    (b) stars
    (c) earth
    (d) sun
  35. According to the poet, wars that are fought have no:
    (a) soldiers
    (b) weapons
    (c) fighter planes
    (d) survivors
  36. How will silence benefit* the man and nature?
    (a) both will be friends
    (b) man will know nature better
    (c) man will be healthy
    (d) man will stop hurting nature and both will heal themselves
  37. What can human beings learn from nature?
    (a) beauty
    (b) keeping quiet
    (c) to be happy
    (d) working with silence
  38. What symbol from nature the poet uses to prove that keeping* quiet is not total inactivity?
    (a) Sun
    (b) Soil
    (c) Earth
    (d) Nature and earth
  39. How does the poet perceive* life?
    (a) as stillness
    (b) as silence
    (c) a noisy place
    (d) a continuous evolution of nature

Keeping Quiet match the Answer Here.

  1. (d), 2. (a), 3. (c), 4. (a), 5. (d), 6. (d), 7. (b), 8. (c), 9. (d), 10. (c), 11. (c), 12. (d), 13. (d), 14. (d), 15. (d), 16. (a), 17. (a), 18. (a), 19. (a), 20. (d), 21. (d), 22. (d), 23. (d), 24. (d), 25. (d), 26. (c), 27. (a), 28. (a), 29. (d), 30. (d), 31. (d), 32. (b), 33. (d), 34. (c), 35. (d), 36. (d), 37. (d), 38. (d), 39. (d)

Jharkhand Pathshala is one of the best places to get the notes for art class 12th. The services are available for free. We always try to promote free education in Indian. Even you can help us to do this noble act. Share this site with your classmates and friends. Read our other useful articles for the class 12th. English Core MCQ:

Keeping Quiet MCQ: I hope you liked the lesson. We recommend you some more lessons like keeping quiet MCQ. We are working on MCQ questions for the JAC Board students. JAC Board is going to organize the first term examination in January and it would be based on MCQ questions. Keeping quiet MCQ lessons are specially built for the exam. Did you like ‘ keeping quiet MCQ ‘ please comment.

Leave a Comment