Lost Spring MCQ Questions Flamingo Chapter 2 » Jharkhand Pathshala

Lost Spring MCQ Questions Flamingo Chapter 2

Lost spring MCQ: The story has been written by Anees Jung. JAC Board has decided to take the exam of the class 12th on the basis of MCQ questions. These questions are very important for the first term examination will be held in December 2021. For your better knowledge, I gave you some instructions below, Please follow.

How to Prepare Lost Spring MCQ questions?

The best way to prepare the MCQ questions, take a pen and paper. Write the options on the page of the questions then match the answer. All the answers to these questions are given at the end of the questions. You can join our video lessons on YouTube.

Lost Spring MCQ Questions Class 12 Flamingo Book Chapter 2

1. Why did Saheb-e-Alam not go to school?
(a) not interested
(b) had no money to pay fees
(c) wanted to go for a movie
(d) wanted to earn money

2. Firozabad is the centre of which industry?
(a) Cotton industry
(b) Furniture industry
(c) Textile industry
(d) Glassblowing industry

3. One day, Saheb was seen by the author, watching some young men playing:
(a) cricket
(b) tennis
(c) hockey
(d) soccer

4. What was Saheb looking for?
(a) Eggs
(b) Gold
(c) Coins
(d) Toys

5. According to the author, what was garbage for the children?
(a) Means of entertainment
(b) Means of timepass
(c) Means of playing
(d) A wonder

6. What forces the children to live a life of exploitation?
(a) Greed
(b) Extreme Poverty
(c) Peers
(d) Parents

7. What compels the workers in the bangle industry of Firozabad to poverty?
(a) Cast and ancestral profession
(b) Karam theory and society
(c) Bureaucrats and politicians
(d) All of these

8. What does the author analyze in the story?
(a) Rich people
(b) Garbage
(c) Poor children and their exploitation
(d) Her works

9. Mukesh wants to learn to become a motor mechanic by :
(a) finding a tutor
(b) going to a garage to learn
(c) by reading books
(d) by joining a school

10. What bothers the author most about the bangle makers?
(a) the stigma of poverty and caste
(b) the affluence of the landlords
(c) the behaviour of the factory owners
(d) the labour laws

11. What is the means of survival in Seemapuri?
(a) Work
(b) Merchandising
(c) Education
(d) Ragpicking

12. Who is Mukesh?
(a) Student
(b) Worker
(c) Bangle maker
(d) Ragpicker

Lost Spring MCQ class 12 chapter 2.

13. Where was Saheb employed?
(a) at a tea stall in Seemapuri
(b) at a saree shop
(c) at a jewellery shop
(d) at a sweet shop

14. What do the boys appear like to the author in the story?
(a) Morning crows
(b) Evening crows

(c) Morning birds
(d) Evening birds

15. Bangle industry flourishes in the town of:
(a) Ferozepur
(b) Firozabad
(c) Ferozgarh
(d) Farukhabad

16. Mukesh belonged to a family of:
(a) farmers
(b) rag-pickers
(c) bangle makers
(d) motor mechanics

17. What are the reasons for the migration of people from villages to cities in the lesson?
(a) Sweeping of houses and fields by storms
(b) No money
(c) Education and unemployment
(d) Safety

18. If laws were to be enforced, it would bring about change and relief in the lives of about :
(a) ten thousand children
(b) twenty thousand children
(c) hundred children
(d) a thousand children

19. What is Mukesh’s dream?
(a) To be a doctor
(b) To be a merchant
(c) To be a rouge
(d) To be a motor-mechanic

20. The city of Firozabad is famous for what?
(a) For casteism
(b) For ragpickers
(c) For poverty
(d) For bangles

21. Why do you do this? This question was asked by the author to :
(a) the bangle sellers
(b) Mahesh
(c) Saheb
(d) Saheb’s mother

English Core Class 12th chapter 2 MCQ questions.

22. How is Mukesh’s attitude different from that of his family?
(a) Being daring, firm and clear
(b) Being a fighter
(c) Being a coward
(d) Not clear

23. Saheb’s home, before Delhi, was in:
(a) Bengal
(b) Orissa
(c) Dhaka
(d) Bihar

24. According to the author, rag picking has become, over years, a :
(a) profession
(b) fine art
(c) tradition
(d) culture

25. The ragpickers have no identity, but they have:
(a) permits
(b) passports
(c) ration cards
(d) licenses

26. What does the title ‘Lost Spring symbolise?
(a) Lost blooming childhood
(b) Autumn season
(c) Lost money
(d) Lost age

27. “One wonders if he has achieved what many have failed to achieve in their lifetime. He has a roof over his head”, these lines were said in reference to the condition of:
(a) the elderly woman’s old husband
(b) Mukesh’s father
(c) the bangle factory owner
(d) Mukesh’s elder brother

28. The frail woman in Mukesh’s house is his:
(a) mother
(b) elder brother’s wife
(c) wife
(d) niece

29. Saheb went through garbage dumps to find :
(a) a silver coin
(b) a rupee
(c) a ten-rupee note
(d) all of these

30. What was the profession of Mukesh’s father before he became a bangle-maker?
(a) Tailor
(b) Carpenter
(c) Plumber

(d) Mason

31. ‘Is your school ready? Who asked this question?
(a) Saheb’s mother
(b) Saheb’s friends

(c) the Author
(d) Saheb

32. What were Saheb and his family looking for in Delhi?
(a) dollars
(b) rupee

(c) pounds
(d) gold

33. What forced Saheb to be a ragpicker?
(a) Hardwork
(b) Destiny
(c) People around him
(d) Acute poverty

English Core Class 12th chapter 2 MCQ questions.

34. Why did Saheb leave Dhaka?
(a) Because of lack of resources
(b) Because of lack of enough food
(c) Because of friends
(d) Because of parents

35. Which of the objects below best serves as a symbol of an Indian woman’s ‘suhag’?
(a) bindi
(b) sindoor
(c) bangles
(d) henna-dyed hands

36. What efforts can help Mukesh materialise his dream of becoming a car driver?
(a) Hardwork
(b) Going to garage
(c) Guidance of his owner
(d) All of these

37. The colony of ragpickers is situated in :
(a) the south of Delhi
(b) Mongolpuri

(c) Jehangirpuri
(d) Seemapuri

38. What did the man from Udipi pray for, when he was young:
(a) a pair of trousers
(b) a pair of shoes
(c) a few friends
(d) an opportunity to study in a school

39. What is the metaphorical symbol of Seemapuri in the lesson?
(a) Poverty
(b) Exploitation
(c) Enjoyment
(d) A little hell

40. Who employs the local families of Firozabad?
(a) Bureaucrats
(b) Merchants
(c) Politicians
(d) The glass blowing industry

41. One explanation which the author gets about children choosing to remain barefoot is:
(a) they have no money
(b) tradition
(c) no matching pairs
(d) like to wear only chappals

42. What makes the working conditions of the children worst in the glass industry?
(a) Dark dingy cells without light and air
(b) Dazzling and sparking of welding light
(e) High temperature
(d) All of these

Flamingo Chapter 2 Lost Spring MCQ English core ncert MCQ question.

43. Sunny gold, paddy green, royal blue, pink, purple, every colour born out of the seven colours of the rainbow. What is this a reference to?
(a) clothes
(b) birds
(c) bangles
(d) bindis

44. Who is the author of Lost Spring?
(a) James Bond
(b) Arundhati Roy
(c) Sudha Murthy
(d) Anees Jung

45. What change did Anees Jung see in Saheb when she saw him standing by the gate of the neighbourhood club?
(n) As if lost his freedom
(b) Lost ownership
(c) Lost joy
(d) All of these

Match Answers of all questions of the lost spring class 12th

Ans. 1. (b), 2. (d), 3. (b), 4. (b), 5. (d), 6. (b), 7. (d), 8. (c), 9. (b), 10. (a), 11, (d), 12. (e), 13. (a), 14. (e), 15. (b), 16. (c), 17. (n), 18. (b), 19. (d), 20. (d), 21. (c), 22. (a), 23. (e), 24. (b), 25. (c), 26. (a), 27. (a), 28. (b), 29. (d), 30. (a), 31. (d), 32, (d), 33. (d), 34. (b), 36. (e), 36. (d), 37. (d), 38. (b), 39. (d), 10. (d), 41. (b), 42. (d), 43. (c), 44. (d), 45. (d).

Jharkhand Pathshala has tried its best to give you MCQ questions solutions for your final examination. Best of luck with your first term examination in December 2021. If you have any suggestions for us to improve our website, you can leave your message in the comment box. We answer your message as soon as possible. You also read the related articles:

When will the examination be taken by JAC Board, Ranchi?

In the Year 2020, JAC Board cancelled all the examinations due to covid-19. But this year, the Jharkhand Academic Council has decided to take the examination in two terms. The first term will be in the month of December 2021, and the second term in March 2022. The first term questions will be based on multiple-choice questions and the second term will be a subjective based questions.